منطقه ۱۸ با متوسط قیمت ۴۲ میلیون تومان در هر متر مربع ارزانترین محدوده در بازار مسکن شهر تهران است. رتبههای بعدی نیز به ترتیب به مناطق ۱۹ با ۴۸ میلیون و منطقه ۱۶ با متری ۴۹ میلیون تومان تعلق دارد.
منطقه پنج در غرب پایتخت مطابق معمول ماهها و سالهای گذشته پرمعاملهترین منطقه در بازار مسکن شهر تهران محسوب میشود که مرداد امسال نیز ۱۴ درصد کل قراردادهای خرید و فروش آپارتمان در تهران را به خود اختصاص داد.
پس از آن منطقه ۱۰ قرار دارد که ۹.۷ درصد معاملات را در بر گرفت. منطقه ۲ با سهم ۸.۱ درصدی از قراردادهای خرید و فروش آپارتمان رتبه سوم را از آن خود کرد. منطقه ۴ نیز ۷.۷ درصد معاملات را در بر گرفت و حائز رتبه چهارم شد. مناطق ۷ و ۸ هرکدام با ۶.۱ درصد در جایگاههای بعدی قرار گرفتند. از بین مناطق ۲۲ گانه شهر تهران بیش از ۵۰ درصد معاملات در شش منطقه مذکور انجام شد.
اما مساله قابل توجه آن است که رشد قیمت مسکن در مناطق پرتقاضای تهران کاهش یافته است. مرداد ۱۴۰۳ متوسط افزایش قیمت مسکن در کل شهر تهران ۱۶.۸ درصد بود. این عدد برای منطقه پنج ۱۵ درصد و منطقه ۱۰ به میزان ۱۰ درصد بود.
از طرف دیگر در منطقه یک با میانگین قیمت ۱۷۹ میلیون تومان در هر متر مربع به عنوان گرانترین محدوده پایتخت میزان رشد قیمت طی یک سال اخیر ۳۳ درصد بوده که با توجه به رکود معاملاتی علت آن مشخص نیست. البته منطقه یک جزو مناطق پرمعامله محسوب نمی شود و مرداد امسال با ۱۹۷ فقره معامله در رتبه هشتم را در بین مناطق ۲۲ گانه شهر تهران از آن خود کرد. لذا با توجه به حجم پایین خرید و فروش در این منطقه و در نظر گرفتن این نکته که در روش آمار بانک مرکزی وزن معاملات لحاظ نمیشود میزان رشد قیمت آن نیز مبنای دقیقی برای بررسی شرایط آن نیست.
در سوی مقابل منطقه ۱۸ با متوسط قیمت ۴۲ میلیون تومان در هر متر مربع ارزانترین محدوده شهر تهران است. رتبههای بعدی نیز به ترتیب به مناطق ۱۹ با ۴۸ و ۱۶ با متری ۴۹ میلیون تومان تعلق دارد.
در منطقه ۱۵ میانگین قیمت هر متر مسکن ۵۰ میلیون، منطقه ۱۷ هر متر خانه ۵۲ میلیون و منطقه ۲۰ به میزان ۵۲.۵ میلیون تومان است که جزو مناطق با قیمت مناسب محسوب میشوند.
مطابق اعلام بانک مرکزی، متوسط قیمت معاملاتی برآورد شده در گزارش، صرفا تصویر کلی از تحولات قیمتی در شهر تهران را ارایه می کند که با توجه به ناهمگن بودن واحدهای مسکونی معامله شده (به لحاظ ناحیه، محله، طبقه، وضعیت مشاعات همچون پارکینگ، انباری، آسانسور، کیفیت ساخت و سایر عوامل، لازم است موارد مذکور در مقایسه قیمتهای محاسبه شده در ماههای مختلف به ویژه در سطح مناطق مدنظر قرار گیرد.
نکته ای که باید به آن توجه شود کاهش تدریجی سهم معاملات واحدهای نوساز است. این مساله میتواند از عواملی همچون پایین آمدن قدرت خرید و کاهش ساخت و ساز نشأت بگیرد. مرداد ۱۴۰۳ سهم واحدهای با عمر بنای تا پنج سال ساخت از کل معاملات ۲۷ درصد بود. در حالی که ۱۰ سال قبل این عدد به ۵۸ درصد میرسید.
درخصوص قیمت نیز در مرداد ۱۴۰۳ متوسط قیمت هر متر مسکن در شهر ۸۸.۵ میلیون تومان بوده که در مقایسه با سال گذشته ۱۶.۸ درصد و نسبت به ماه قبل ۱.۲ درصد رشد داشت. با توجه به تورم عمومی حدود ۳۵ درصد می توان گفت میزان رشد قیمت مسکن نصف افزایش تورم عمومی بوده که از پایین بودن جذابیت بازار ملک در سال جاری حکایت دارد.
منبع: https://www.ettelaat.com/